Tips en blogs

De “after-holiday dip”

Uiteraard wil jij je fijne vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Dit zijn doorgaans de voornemens die zo’n beetje na elke vakantie in je hoofd weer opspelen.

Uit een onderzoek van een grote vacaturesite is gebleken dat 60% van werkend Nederland met weemoed terugkijkt naar de vakantie en de terugkeer naar de werkvloer het liefst zo lang mogelijk uitstelt.

De reden waarom je vlak na je vakantie na een lange werkdag redelijk uitgeput thuiskomt heeft te maken met het feit dat de geluksstofjes in je hersenen uit balans zijn. Stofjes zoals bijvoorbeeld dopamine en endorfine worden aangemaakt in je lichaam en zorgen voor een fijn gevoel. Hoe hou je dit zo lang mogelijk vast en voorkom je de after-holiday dip?

Hieronder lees je 5 tips.

1. Laat de boel voor je vakantie goed achter en zorg eventueel voor een goede overdracht.
2. Reserveer in je agenda op de eerste dag na de vakantie wat tijd om op te kunnen starten en je mailbox door te kunnen gaan. Gun jezelf even deze opstarttijd.
3. Stel een van de mooiste vakantiefoto’s in als bureau achtergrond op je laptop of startscherm op je telefoon. Zo kun je kort weer even nagenieten.
4. Plan na je vakantie weer iets leuks voor in de toekomst, dit hoeft niet iets groots te zijn, maar iets leuks om naar uit te kijken.
5. Laat tijdens je vakantie een VA (virtual assistant) de grote lijnen waarnemen, dan heb je na je vakantie geen ontplofte mailbox en hebben je klanten tijdens jouw afwezigheid netjes antwoord gehad op hun vragen of issues.

Vanaf 4 september ga ik ook weer aan de slag. Mijn bureaublad heeft inmiddels als achtergrond een mooie foto vanuit Spanje. Morgen ga ik aan de slag met de planning voor de aankomende weken.
En……er staat een leuk uitje met vrienden in de planning. Ik hou het fijne gevoel dus nog even vast. 😉

Groetjes Fiona (FIP-Support)

Fiona Lijsenaar

31 augustus 2023, FIP-Support

De kracht van de stilte.

Deze zin werd uitgesproken tijdens een training die ik in het verleden mocht volgen. En hij is blijven hangen….

Ik was destijds werkzaam in de commerciële wereld, en in deze wereld moest er altijd veel gepraat worden. Vragen stellen, doorvragen, samenvatten (heb ik het goed begrepen) overtuigen, onderbouwen en ga zo maar door.

Totdat mij tijdens rollenspellen duidelijk werd gemaakt hoe krachtig juist de stilte is.
Het geeft jou of je gesprekspartner namelijk de ruimte tot nadenken, maar uiteindelijk gaat de stilte veel verder dan dat.

Door de altijd aanwezige prikkels en to do lijstjes in je dagelijkse leven is het soms lastig om naar jezelf te luisteren en echt even helemaal stil te zijn.

Op dit moment geniet ik van mijn vakantie in Spanje. En ondanks het feit dat ik in fijn gezelschap verkeer en we met vrienden konden afspreken (waar ik echt van kan genieten) zoek ik toch soms de stilte op. Een moment helemaal voor mij alleen.

In de vroege ochtend bezoek ik een fijn baaitje. Op een paar Spaanse families na is het er nog heerlijk rustig. Ik geniet van het geluid van de zee en de stilte…… en ben alleen met mijn gedachten…….even afstemmen met mezelf.

Op dit soort momenten ploppen de mooiste ideeën op en krijg ik ruimte voor inzichten. Heerlijk!
Laat die golven maar lekker hun ding doen,
ik geniet van stil zijn. Gelukkig heb ik altijd een pen en een klein boekje in mijn tas om wat ideeën op papier te zetten. Ik krabbel het snel van me af, en m’n hoofd is weer leeg.

Ben jij ook wel eens in stilte, en wat brengt het je? Wil je dit met me delen?

Fiona Lijsenaar

16 augustus 2023, FIP-Support

Springplank vs hangmat

Elk moment uit je verleden heeft je gevormd tot wie je nu bent en hoe je in het leven staat. De kunst is om niet vast te blijven zitten in oude gewoontes, mislukkingen of teleurstellingen.

Gebruik in plaats daarvan je verleden (en dus je ervaring) als een springplank om vooruit te gaan naar nieuwe kansen en successen.
Soms zijn nieuwe wegen erg spannend en lopen ze niet altijd even succesvol af.
Maar wat de afloop van je poging ook is, je hebt er altijd iets van geleerd!

Daar krijg ik nou energie van. Het leren van nieuwe dingen, oefenen en prutsen met bijvoorbeeld nieuwe techniek. Kijken naar hoe zaken beter en efficiënter kunnen.

Inmiddels heb ik ook als VA behoorlijke stappen gemaakt in mijn ontwikkeling en ervaring. Dit was mij niet gelukt als ik in die hangmat was blijven hangen. In tegendeel!

Dus, waar wacht je nog op? Neem de sprong en maak van je verleden een lanceerplatform voor succes en (persoonlijke) groei!
Heel veel plezier met vallen, maar vooral met opstaan!

Fiona Lijsenaar

26 juli 2023, FIP-Support